De Ierse topruiter Billy Twomey heeft op zijn Facebookpagina aangekondigd dat de intussen 19-jarige merrie Tinka’s Serenade (v. Tinka’s Boy) met pensioen gaat. Hun laatste wedstrijd was eind januari op Jumping Amsterdam. Daar behaalden zij nog een 8ste plaats in de Grote Prijs.

“We hebben haar gekocht toen ze negen was. Ze kwam uit Engeland en sprong 1.30 m met haar ruiter,” legt Billy ons uit. De vosse had toen nog weinig ervaring en op dat moment is ze dus lid geworden van het Ierse team. Billy was van één ding wel zeker: dat de merrie hem grote overwinningen zou opleveren. “Ik voelde dat ze enorm veel vermogen had en verschillende andere capaciteiten, ze had een unieke stijl, maar ik voelde onmiddellijk dat ze het in zich had om de grote proeven te springen”.

De merrie heeft vele grote successen gekend. Ze behaalde verschillende overwinningen, onder andere in Zürich, Basel, Birmingham, Dublin  en Parijs. “Mijn mooiste herinnering is zonder twijfel onze overwinning van de Top Ten finale in Parijs, het is een droom voor elke ruiter om deze proef te winnen”. Die avond staat inderdaad geregistreerd als het hoogtepunt van de carrière van de merrie. Ze was één van de twee enige paarden die erin slaagde om een dubbele nulronde te rijden in deze proef. “Ze is een echte vechter; ze wil het beste van zichzelf geven en het is echt een paard van topkwaliteit,” bevestigt Billy.

Tinka’s Serenade gaat nu gebruikt worden voor de fokkerij door middel van embryotransplantatie en zal als eerste geïnsemineerd worden met de hengst Luidam, ook succesvol uitgebracht door Billy Twomey.